Podcasts & Webinars

Podcasts & Webinars
In gesprek met de auteurs!

Herman en Kees verzorgen komende weken samen met een aantal spraakmakende gasten een aantal webinars Het doel is om het gesprek tussen markt en overheid op gang te helpen om de 'Reset' in denken en doen vorm te geven! In 2021 hebben we een aantal podcasts opgenomen. In 2022 organiseren we een aantal webinars.  Hieronder de opgenomen podcasts (onderlijnd) en verder hieronder op deze pagina de geplande webinars:

PODCASTserie  S2 (2022)


Deze aflevering gaat over gemeenteraadsleden en ICT leveranciersmanagement. Veel gemeenteraadsleden zien ICT als de ver-van-mijn-bed-show. Ten onrechte zoals blijkt uit deze podcast. Rechtsongelijkheid, onnodige kosten en sterke afhankelijkheid van een steeds kleiner aantal leveranciers zijn de prijs, die we met z'n allen betalen. In het gesprek met Laura de Vries, wetenschappelijk medewerker bij de Hans van Mierlo Stichting (D66) en Bart Suers, CEO bij softwarebedrijf Key2Control, wordt duidelijk hoe cruciaal de rol van gemeenteraadsleden is bij het managen en verder ontwikkelen van de digitalisering bij gemeenten. Ontbrekende kennis en capaciteit zijn knelpunten die door de opkomst van steeds meer lokale partijen in een nieuw daglicht komen te staan. In deze podcast ook mogelijke oplossingsrichtingen. 



In deze 1e aflevering van het tweede seizoen introduceren we een serie webinars waarin we een aantal thema's behandelen uit het boek 'Reset de gemeentelijke ICT'. We gaan aan de slag met ICT leveranciersmanagement bij gemeenten. Verder spreken we over de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Tevens bespreken we de mogelijkheden voor aanzienlijke efficiency verbeteringen en kostenbesparingen door meer samen te werken en meer collectief ICT-diensten te verwerven. Zittende en aankomende gemeenteraadsleden kunnen hun voordeel doen met de inhoud van deze podcast en de komende webinars. 

PODCASTserie  S1 (2021)

1. ICT knelpunten bij gemeenten, (15 september 2021)
(In deze eerste aflevering gaan Kees Groeneveld en Herman Timmermans in op hoe gemeenten zijn georganiseerd. In beknopte vorm wordt behandeld hoe gemeenten hun ICT landschap vormgegeven en de uitdagingen die nieuwe ontwikkelingen zoals cloudcomputing voor gemeenten oproepen. Tevens komt de relatie met ICT leveranciers aan bod. )

(In deze 2e aflevering gaan we in op de onderwerpen inkopen en aanbesteden, leveranciersmanagement en cloudcomputing. Deze podcastserie is gebaseerd op ons boek 'Reset de gemeentelijke ICT')

(In deze aflevering spreken we met Tjerk Venrooy en Engelbert Wijnhoven van PinkRoccade over samenwerking tussen leveranciers en hun opdrachtgevers. Aan de orde komen o.a. de effecten van de toepassing van aanbestedingsregels, de houdgreep waarmee opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar in bedwang houden, hoe vul je concreet partnerschap in, cloudcomputing als gamechanger, waarom maatwerkoplossingen op ICT-gebied niet aantrekkelijk zijn en waarom het hebben van een duidelijke visie op de toekomst zowel de gemeente als de leverancier kan helpen. )

WEBINARS in Q3 en Q4 2022

In ons boek ‘Reset de gemeentelijke ICT’ hebben we al een aantal ideeën gepresenteerd hoe de overheid anders met ICT zou moeten omgaan. ICT en overheid is sowieso een uitdagende combinatie. De overheid digitaliseert steeds meer en dat is een goede zaak. Maar tegelijkertijd zijn er te veel voorbeelden waar de ICT invoering is mislukt, extreem lang heeft geduurd of heeft geleid tot een forse budgetoverschrijding. Dat beïnvloedt het beeld en het vertrouwen van de gemiddelde burger in de overheid.

We staan op een keerpunt wat de ICT toepassing aangaat. Dat keerpunt is de overgang van alle ICT op je eigen locatie/in eigen beheer, naar cloud computing: alle techniek buiten de deur, maar wel het gebruik plaats- en tijdonafhankelijk beschikbaar. Dit keerpunt is tegelijk een uitdaging en een kans.

De sleutel om dit succes te bereiken is volgens ons het reduceren van de complexiteit. Het gaat erom ICT zó toe te passen in bestaande processen dat de complexiteit van die processen structureel vermindert. Minder complex betekent beter de beheersen, meer grip, lagere kosten en minder afbreukrisico.

Vanaf dit najaar gaan we aan de slag met een serie webinars rond het thema ICT en complexiteitsreductie. Daarvoor zijn we op zoek naar aansprekende voorbeelden en ideeën. Heb je die, laat het ons dan weten.

29 september 2022 (14.00 - 15.00) : IT-Governance: 
Voor veel mensen is het begrip ‘IT-Governance’ een vage aanduiding. In IT-omgevingen worden bestuurlijke overleg groepen, stuurgroepen, regiegroepen, adviesgroepen, werkgroepen, reflectiegroepen, klankbordgroepen (sommige maken er klantbordgroepen van), gebruik(er)sgroepen etc. opgetuigd. Het aantal ‘groepen’ waaraan verantwoording moet worden afgelegd of die tenminste geraadpleegd of geïnformeerd moeten worden zijn legio. Vaak worden een of meerdere groepen opgetuigd zonder de vraag te stellen wat nu de toegevoegde waarde is en wanneer zo’n groep weer ontbonden moet worden. De overload aan communicatie en coördinatie neemt hierdoor toe. Zo groeit ook de onduidelijkheid over opdrachtgeverschap. In het webinar dat we over dit onderwerp willen houden zullen we een pragmatisch 4-puntsmodel van IT-Governance presenteren, waarbij te bereiken resultaten voorop staan. Daarnaast zullen we ook een aanpak van veranderen voorstellen. De aanpak zorgt ervoor er een prikkel ontstaat om fundamenteel na te denken over uw huidige governance-structuur. Complexiteitreductie staat hierbij voorop. Wij hanteren het uitgangspunt dat complexiteit in IT-Governance mislukte eenvoud is. Dat vereist wel fundamentele keuzes. Wij doen een aanzet. 

20 Oktober 2022 (14.00 - 15.00) : ICT-Leveranciersmanagement & Aanbesteden
Vrijwel iedere overheidsorganisatie wordt geconfronteerd met inkopen en aanbesteden. Wanneer je door alle aanbestedingen van vooral decentrale overheden bladert, dan valt op dat heel vaak een zelfde oplossing wordt gevraagd met telkens iets andere eisen en wensen. Dat is vreemd omdat in princiep de processen die moeten worden ondersteund vaak hetzelfde zijn.

De ‘oplossing’ die steeds meer overheidsorganisaties kiezen is om eerdere aanbestedingstrajecten te ‘kopiëren’. Ook wordt door toepassing van zogenaamde brokers geprobeerd om de wetgeving te omzeilen, met ongewenste neveneffecten als gevolg. Dat kan en moet anders. Waarom bijvoorbeeld niet collectief een burgerzaken- of belastingsysteem aanbesteed? Of de opslag van vertrouwelijke gegevens voor een hele groep organisaties geregeld? De kwaliteit hoeft er niet onder te leiden, maar de winst is dat veel onnodige inspanningen achterweg kunnen blijven.

21 November 2022 (14.00 - 15.00) : ICT-Infrasturctuur & Gemeenten als Portaal
Om met haar burgers te communiceren gebruikt de overheid allerlei communicatiekanalen. Het gevolg is dat je als burger je gegevens herhaaldelijk opnieuw moet vermelden, vaak doorverwezen wordt of soms onzinnige berichten ontvangt. Niet zelden verloopt de communicatie tussen burger en overheid moeizaam. Hoe mooi zou het zijn als je als burger één ingang hebt voor de hele overheid. De gemeente is daarvoor misschien wel het beste toegerust. Die is niet alleen digitaal bereikbaar maar als het moet ook fysiek.

12 December 2022 (14.00 - 15.00) : Omgaan met vertrouwelijke gegevens. 
Om met haar burgers te communiceren gebruikt de overheid allerlei communicatiekanalen. Het gevolg is dat je als burger je gegevens herhaaldelijk opnieuw moet vermelden, vaak doorverwezen wordt of soms onzinnige berichten ontvangt. Niet zelden verloopt de communicatie tussen burger en overheid moeizaam. Hoe mooi zou het zijn als je als burger één ingang hebt voor de hele overheid. De gemeente is daarvoor misschien wel het beste toegerust. Die is niet alleen digitaal bereikbaar maar als het moet ook fysiek.

WEBINAR:  10 maart 2022 (14.00 – 15.00) : ICT-opdrachtgeverschap en ICT-opdrachtnemerschap
In dit webinar wordt ingegaan op de relatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Hoe afhankelijk zijn beide partijen van elkaar. Hoe ontwikkel je een goede relatie die voor beiden aantrekkelijk is. Hoe voorkom je leveranciersafhankelijkheid, maar ook dominantie van opdrachtgevers. Wat is het effect van nieuwe ontwikkelingen, zoals Common Ground, verdergaande digitalisering. (Dat zijn de hoofdstukken 4 en 5 uit deel 1 en Hoofdstukken 2 en 3 uit deel 2).


WEBINAR:  21 april 2022 (14.00 – 15.00): Inkopen en aanbesteden van ICT-prestaties
In dit webinar wordt ingegaan op de praktische aspecten van inkopen en aanbesteden. Waar moet je aan denken wanneer je nieuwe ICT-producten en diensten verwerft als Opdrachtgever. Maar ook wordt behandeld waar je als Opdrachtnemer op moet letten wanneer je in een aanbestedingstraject stapt. Aan de hand van een aantal praktijksituaties wordt stilgestaan bij aspecten als juridisering van het aanbestedingsproces, instrumenten voor het toetsen of een ICT-oplossing gaat voldoen in de praktijk en er wordt ingegaan op leveringsvoorwaarden, exit-regelingen en het opzetten van ICT-leveranciersmanagement. (Dat zijn onderwerpen uit deel 1 hoofdstuk 6 en uit deel 2 hoofdstuk 3 en 5).


WEBINAR: 02 juni 2022 (14.00 – 15.00) Cloudcomputing
Cloudcomputing is niet meer weg te denken uit de ondersteuning van bedrijfsprocessen. De toepassing hiervan betekent echter niet dat de gemeentelijke ICT-inspanning eenvoudiger is geworden. Integendeel, de complexiteit neemt toe door de veelheid aan oplossingen, platforms en infrastructuren. In dit webinar gaan we in op visie, beleid en aanpak om gestructureerd toe te werken naar een cloudomgeving. (Dat zijn onderwerpen uit hoofdstuk 3 deel 1 en hoofdstuk 1 deel 2).  


WEBINAR:   07 juli 2022 (14.00 – 15.00)  Risicomanagement
Iedere ICT-activiteit kent een zeker risico. Bij de verwerving en toepassing van ICT zou risicomanagement een verplichte activiteit moeten zijn. Toch blijkt dat in de praktijk niet of slechts oppervlakkig uitgevoerd te worden. Maar hoe bepaal je de risico’s en wat doe je eraan? Risicomanagement is geen eenmalige activiteit maar zou feitelijk een continu proces moeten zijn, Maar hoe regel je dat dan, zowel als opdrachtgever als opdrachtnemer. Dat komt in dit webinar aan de orde. (Dat zijn onderwerpen uit deel 1: Hoofdstuk 7 en 8)



Waar te beluisteren? 

Naast dat we op deze website onze podcasts zetten, kunt u ze ook beluisteren via Spotify! Zo hoeft u geen podcast te missen en kunt overal waar u maar wenst de informatie beluisteren!

Meedoen? Dat kan!

Als u een bepaald thema wil aandragen, of u wil als expert meedoen, neem contact op met Herman of Kees. Van harte welkom!
Share by: